B.C. Stenen

B.C. Stenen in de kleuterklas!

Ongetwijfeld heb je als juf of als ouder wel al eens een steentje uit de jaszak van je kleuter gehaald. Kleuters vinden het een fantastisch hebbeding om te verzamelen en je vindt het zomaar in de natuur. Laten we het B.C. stenen dan maar starten!!

Max en de toverstenen:

Ik startte het B.C. Stenen vanuit het boek 'Max en de toverstenen' van Marcus Pfister.
Een leuk boek dat ik vertelde aan de hand van de kamishibai.


De handpop Max was dan ook zeker van de partij, de kleuters hebben er enorm veel plezier mee beleefd. Max was hun echte lieveling.

Waarneming stenen:

Om de kleuters impressies op te laten doen, organiseer ik in de klas een waarneming van allerlei soorten stenen. Deze zitten in een oude reiskoffer om de kleuters extra nieuwsgierig te maken! Elke kleuter mag een steen kiezen en er iets over vertellen. Wat zien ze en wat voelen ze?
Puzzelen met Max:

Het is puzzeltijd!
Max bracht zijn puzzelkistje mee naar de klas.
Maar hé... daar zitten geen gewone puzzels in!

Puzzelen met stenen was compleet nieuw voor de kleuters en trok meteen hun aandacht. Het is heel simpel en snel gemaakt. Je kiest enkele leuke stenen uit en legt ze rechtstreeks op je kopieermachine, schik ze in een leuke vorm en druk af. Je stenenpuzzels zijn  in een mum van tijd klaar! 

Groene kaart = makkelijke puzzel !
De puzzel is in kleur afgedrukt.

Rode kaart = moeilijke puzzel!
De puzzel is in zwart - wit afgedrukt.

Toverstenen wegen:

Max heeft heel wat toverstenen op zijn eiland.
De kleuters mochten er een hele hoop lenen voor 2 weekjes plezier. We wouden meteen kijken hoe zwaar deze stenen wel niet zouden wegen.
We maakten er ook een leuk werkblaadje van: 'Hoeveel toverstenen weegt mijn steen?'
De kleuters mochten dan steentjes tekenen in een weegschaaltje, het juiste aantal toverstenen uiteraard.

De schrijfhoek:

In de derde kleuterklas starten we met ontluikende geletterdheid, om dit op een motiverende manier voor te stellen aan de kleuters maakte ik een schrijfkoffer. De kleuters kunnen woordjes stempelen uit het boek van 'Max en de toverstenen' van Marcus Pfister aan de hand van stempelkaarten.

Ze kunnen net als Max een stempelboekje maken en daar hun favoriete woordjes in stempelen.
Verder kunnen ze ook al geziene letters opvullen met kleine en grote stenen. En dat alles in het gezelschap van onze kleine schrijfmuis!


TIP:
Op mijn foto's zie je moeilijke woorden, eigenlijk is dit niet goed voor in een kleuterklas. Ik heb me hieraan mispakt omdat ik ze letterlijk overgenomen heb van een site en niet heb nagedacht over het ontwikkelingsniveau. Het was begin derde kleuterklas en als je kleuters het niet gewoon zijn van te stempelen start je best met
kop - buik - staart woordjes! Ik heb mijn stempelkaarten dus aangepast en koos voor woordjes als: hol, muis, steen, rots,...
 


Sudoku van stenen:

Een sudoku kan in elk B.C. aan bod komen. Het is een kwestie van creatief zijn. Belangrijk is dat je een sudoku stap voor stap aanbrengt. Eerst laat je 2 stenen weg, dan 3, 4, 5,... Je biedt telkens 2 pagina's aan van hetzelfde aantal missende stenen. Zo hebben de kleuters voldoende oefenkansen. In een derde kleuterklas kan je naar het einde van het jaar ook al met cijfers werken.


De inhoud van deze doos bestaat uit: 24 stenen.
4 x rood, 4 x groen,4 x blauw, 4x paars, 4x oranje, 4 x geel.Het sudoku werkblad met de doos vol stenen.
STAP 1: Laat de kleuters de sudoku vol leggen met stenen.
Op elk gekleurd vierkantje komt de juiste gekleurde steen.
Op het einde blijven 2 witte vierkantjes over en 2 gekleurde stenen.
Weten de kleuters welke steen waar moet komen?

STAP 2: de kleuters vullen de witte vierkantjes op met de juist gekleurde steen.
Dan is het tijd voor de zelfcontrole.

STAP 3: De kleuter mag de oranje kaart omdraaien.
Daar verschijnt dezelfde sudoku als degene die de kleuter heeft opgelost.
Op de plaats waar de witte vierkantjes zitten in het oplosveld is nu op het oplossingenblad
de juiste kleur te zien met een smiley. In dit geval zijn dat groen en rood. De Sudoku is juist opgelost!

KEI - toffe grootouders:

Tijdens ons B.C. Stenen was het ook grootouderfeest! We maakten dus speciaal voor onze oma's en opa's een werkje met stenen.

Het werd een cd'tje met stenen erop, die we geschilderd hadden in allerlei kleuren en dan bestrooiden met glitters. Een theelichtje in en hop ons werkje was klaar om in te pakken.

Liefste oma en opa,
Deze 4 steentjes op een rij,
betekenen zoveel voor mij.
Voor elke stap in mijn leven,
bleef er een steentje kleven.
één van die steentjes
is van jullie oma en opa.
Want ook jullie dragen blij,
dit steentje voor me bij!
 


Spelen op de computer: 
Powerpoint spelletjes:
Onze kleuters kunnen tegenwoordig goed overweg met computers en spelconsoles. Dus als juf om daarop in te spelen! Hier vind je een leuke powerpoint waar de kleuters allerlei dingen kunnen ontdekken. Klik maar op de stenen of sterretjes, als er een handje verschijnt op het voorwerp waar je wil op klikken zal er iets speciaals gebeuren. 
JClic voor kleuters:
JClic is een programma om als juf zelf puzzels, associaties,memories en andere spelletjes te maken in het thema dat je zelf wil. Hieronder kan je een leuk spel rond stenen downloaden.

Download hier het spel.
Download hier het J - clic programma.

Belangrijk om te weten:
JClic author = om de spelletjes te ontwerpen.
JClic = om de spelletjes te spelen.
Je moet dit programma eerst op de computer geïnstalleerd hebben voor dat je het spel rond stenen kan openen.Wanneer je JClic player opent kies je voor 'bestand openen' en dan zoek je op je computer het ZIP - bestand "stenen". Veel succes ermee !

Einde B.C. Stenen: 

Ziezo het B.C. Stenen zit erop, hopelijk heb je leuke ideetjes kunnen opdoen en heb ik je kunnen warm maken voor het uitwerken van het B.C. het is zeker en vast de moeite waard! De kleuters hebben er nog vaak achter gevraagd in de klas en Max is voor eeuwig in hun hartje gesloten. Indien je vragen hebt kan je steeds een reactie plaatsen. Tot het volgende B.C. !

3 opmerkingen:

Anke zei

Wauw, wat goed uitgewerkt! Binnenkort zal ik ook een weekje stage lopen met als thema 'stenen'. Ik kijk er al naar uit! Ik heb gezien dat je een handpop hebt van een muis, waar heb je deze gehaald?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groetjes,
Anke

Anke zei

Wauw, wat goed uitgewerkt! Binnenkort zal ik ook een weekje stage lopen met als thema 'stenen'. Ik kijk er al naar uit! Ik heb gezien dat je een handpop hebt van een muis, waar heb je deze gehaald?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groetjes,
Anke

Unknown zei

Heel leuk! :)