B.C. BorstelsBorstel borstel, wat doe je vandaag?

Borstels is een heel leuk thema om te doen met peuters. Op het eerste zicht heb je er misschien niet zoveel ideeën rond maar er komt meer uit dit B.C. dan je denkt. We werkten hier een hele week rond, behalve maandag, dan hadden we een dagje vrijaf. Het was reuzeleuk!

Mezelf voorstellen doe ik graag!
We starten de week met een waarneming. Wat had de juf nu allemaal meegebracht? Een wasmand vol met borstels. We mochten er aan voelen, uitproberen en over vertellen! We sorteerden ook enkele borstels bij de leuke prenten.


Nadien turnden we ook met borstels, we deden bewegingstussendoortjes zoals het spel: 'met mijn borstel doe ik zo' Als de juf dan een naam van een borstel geeft mogen de peuters de beweging uitvoeren. Je kan als juf ook zelf de beweging voor doen en de peuters zeggen dan de naam van de borstel die je 'denkbeeldig' vasthoudt.

Schilderen doe ik graag!
We leerden een liedje over een borstel die schildert. Met het liedje gingen we ook aan de slag om een knutselwerkje te maken. We schilderden niet met de klassieke verfborstel maar met afwasborstels! Het liedje paste perfect bij ons werkje. Wij maakten ook een mooi schilderij en de juf deed er een mooi lijstje omheen.


De klas poetsen doe ik graag !
Op de derde dag leerden we poetsen, we konden bekers spoelen met spoelborstels, de klas vegen, afstoffen, we schilderden in ons fantasiespel zelfs de muren van de klas!

We speelden ook een spelletje met alle borstels die we al leren kennen hebben. Alle borstels gingen terug in de mand en er kwam een dekentje over. We mochten met onze handjes onder het deken voelen en raden welke borstel we vast hadden. Dat ging al aardig goed.

Tanden poetsen doe ik graag !
Da laatste dag namen de peuters hun eigen tandenborstel mee en mochten we onze tanden poetsen. Niet alleen onze eigen tandjes werden in de klas gepoetst ook de tandjes van deze kindjes!Nog extra spelletjes in de klas:
 

Een borstel sorteerspel: via de dobbelsteen mochten de peuters de borstels in de juiste emmer doen. Leuk als bewegingshoekje!

Een puzzel op een andere manier bekeken.
Vinden we welke borstel bij elkaar past? Een voorbereiding op een schaduwspel waarbij het vlak volledig zwart is.
 
Dat was ons weekje rond borstels! De peuters hebben hun fantasie echt de vrije loop laten gaan en onze klas was nog nooit zo netjes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen: