B.C. Moederdag

Lieve mama wij vieren feest voor jou!

Moederdag is een speciale dag in het jaar. Hoewel we onze mama's elke dag zouden moeten verwennen doen we het op Moederdag nog eens extra! Tijdens dit thema kan je heel veel uitwerken maar je moet er natuurlijk ook de tijd voor hebben en het zijn nu eenmaal de drukste periodes van het schooljaar. Hieronder vind je toch al enkele ideetjes voor spelletjes rond Moederdag in de kring of in de speelwerkplekken...

Bloemen kopen voor mama!

Een heel leuk kringspelletje is bloemen kopen voor mama. Als juf speel je de bloemist die bloemen verkoopt aan de kleuters. Bij de peuters kan je nog niet werken met speelgoedmunten, dit is nog te moeilijk, wel kan je ze het principe al aanleren dat als je iets wil hebben je er vaak iets moet voor terug geven. In het begin van het kringspel deelde ik aan de peuters gekleurde kaartjes uit. Met deze kaart konden ze een bloem komen kopen van dezelfde kleur.

De peuters kwamen om beurt bij de bloemist, ze gaven hun kaartje af en zeiden dat ze, indien ze een blauwe kaart hadden, een blauwe bloem wilden kopen. De bloemist nam het kaartje aan en de peuter kreeg een blauwe bloem in de plaats.

Als alle peuters een bloem gekocht hadden mochten ze deze nadien in de juiste vaas komen stoppen. Kleur bij kleur. De bloemen werden nadien op de kast in de klas gezet bij de foto's van mama.

De bloemen zijn gemaakt van crêpepapier en lange rietjes:Puzzels van mama:

Op internet vind je hele leuke plaatjes terug waarvan je zelf snel puzzels kan maken. Druk je prent 2 keer af en lamineer ze, nadien knip je er eentje kapot en bevestig je er klittenband aan. Zo kunnen de puzzelstukken niet verschuiven op de gladde lamineervellen.Tekenen voor mama:

Kleuters experimenteren graag en op een whiteboard kunnen ze dit naar hartenlust doen! Ze tekenen wat ze willen en vegen het nadien gewoon weer weg. Geen papierverspilling en toch leuke resultaten. Dit whiteboardsysteem kan je in eender welk thema gebruiken, je kleeft er enkel een gelamineerd prentje op naar keuze en ze tekenen wat ze willen. Ook heel leuk voor in een beperkt groepje een tekendictee te organiseren!

Handtassenspel:

Elke mama heeft een handtas, en daar zitten leuke spulletjes in! Na de waarneming van een echte handtas gingen we aan de slag met dit spel. In de kring werden de peuters verdeeld in 3 groepjes. Elke groep kreeg een handtas. In het midden lagen alle kaartjes met hun rug naar omhoog, we konden dus niet zien wat er op de kaartjes stond. Om beurt mocht er een kindje van een groep een kaartje komen nemen, was het een spulletje dat in hun handtas thuishoorde dan konden ze dit in de handtas stoppen. Welk groepje krijgt als eerste zijn handtas helemaal gevuld?

het handtassenspel is een oorspronkelijk idee van Janna Dhaene!

Een werkje voor mama!

We maakten voor mama ook een leuk werkje, we kleurden haar helemaal in en met playmaïs maakten we een mooie krans voor haar. Dit was eens een nieuwe techniek want voor playmaïs heb je helemaal geen geknoei met lijm, je kan ze gewoon in water doppen en dan kleven ze vanzelf overal waar je wil!!

volgend schooljaar mag je ook hier weer enkele ideetjes meer verwachten op de blog!

1 opmerking:

Mélissa Van Doosselaer zei

Beste,

Ik zag dat je een zeer leuk spel gespeeld hebt binnen het thema : Moederdag met de handtassen en de voorwerpen dat erin moeten gezet worden. Ik vroeg mij af waar je deze prenten gevonden hebt?

Alvast bedankt,
Melissa